Articole

De ce să consumi microplante: vlăstari sau lăstari?

În unele restaurante, am remarcat poate și noi acele mici plăntuțe multicolore, de diverse forme și mărimi, ce ne întregesc farfuriile și ne încântă vizual. De o vreme, au început încet, încet să apară și pe rafturile unor magazine mari. Însă, câți dintre noi știm exact ce reprezintă acestea? Și mai ales, cât de benefice sunt pentru organism?

 

Ce sunt germenii? Dar, vlăstarii?

Germenii sunt semințe germinate doar cu ajutorul apei. Vlăstarii sau lăstarii, în schimb, sunt semințe germinate, care fiind stropite cu apă sau puse în puțin pământ, cresc în dimensiune, până chiar la 10 cm și dau naștere unor plăntuțe cu un conținut ridicat de vitamine și minerale. Vlăstarii reprezintă o hrană densă, pură, din care se consumă doar planta verde, ce are de regulă 2 frunzulițe. Din germeni putem consuma atât sămânța cât și micile plăntuțe.  

 

Cum ne ajută diverse tipuri de vlăstari, în mod concret? Haideți să vedem.

 

VLĂSTARII DE FLOREA SOARELUI

Având poate cea mai mare valoare energetică dintre vlăstari, sunt în egală măsură o sursă de minerale: calciu, iod, cupru, fier, magneziu, fosfor, porasiu și zinc. Bogați în clorofilă, dar și vitamina D, consumul acestora vă aduc aportul necesar organismului, aport ce îl găsiți rar în alte legume. 

 

De asemenea, vlăstarii de floarea soarelui reprezintă o sursă completă de proteine (și cea mai mare dintre toate tipurile de vlăstari). Consumul regulat al acestor vlăstari ajută la menținerea sistemului imunitar, dezvoltarea armonioasă a sistemului muscular, dar și a celui neurologic. Studiile susțin, în egală măsură, că vlăstarii de floarea soarelui pot avea efecte mult mai benefice în tratamentul diabetului decât medicamentele obișnuite. 

 

 

VLĂSTARII DE RIDICHI

Vin cu spor în sprijinul digestiei și conțin surse reprezentative de vitamina A, K, E, B1, B6, C precum și acid folic și acid pantotenic. 

Consumul lor aduce un puternic efect antiseptic, contribuind în egală măsură la echilibrul hormonal și îmbunătățind funcționarea tractului urinar, a vezicii urinare precum și a rinichilor, în ansamblu, sau afecțiunile respiratorii. Acest plante micuțe nu doar vă ajută în sezonul rece să vă procurați proteinele, mineralele și vitaminele atât de necesare organismului dar pot acționa chiar și împotriva cancerului.

 

 

 VLĂSTARII DE BROCCOLI

Bogați în fibre și puternici luptători împotriva cancerului, vlăstarii de broccoli ne ajută cu aportul de enzime, flavonoide sau antioxidanți, în cantitate mult mai mare decât planta matură, în sine. 

Conțin vitaminele C, E și A, și oferă în egală măsură calm și rezolvare în cazul inflamațiilor. Reprezentând enzime pură, au efecte puternice asupra menținerii sau creșterii imunității oferind un mare plus de energie și vigoare organismului. Pun umărul, în solidar, la menținerea sănătății ochilor prin conținutul de luteină și încetinesc procesul de îmbătrânire. Terapeutici din „naștere”, vlăstarii vii de broccoli ajută totodată sistemul cardiovasculat și purifică sângele.

 

VLĂSTARII DE MAZĂRE

Având un gust proaspăt de mazăre, acești vlăstari conțin bogate surse de vitamina A, C, K, folat, fosfor, fier, magneziu, zinc, proteine și fibre.[1] În plus, mai conțin și toți aminoacizii esențiali, în urma unui studiu efectuat de Departamentul de Agricultură al SUA.[2] 

 

De asemenea, într-un alt studiu, de această dată derulat la Universitatea din Maryland[3] s-a descoperit faptul că frunzele de mazăre care sunt crescute sub lumină (ca a noastră) au o densitate mare de filochinonă (vitamina K), mai mult decât alte microplante și o concentrație abundentă de betacaroten, comparabile cu ale unui morcov. Vlăstarii de mazăre conțin și mari niveluri de luteină/zeaxantină utilă sănătății ochilor. Acești compuși pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta.

  

Te-am convins?

Energizează-te acum cu vlăstari proaspeți! 


Puteți comanda vlăstari proaspeți, în mod individual: vlăstari de floarea soarelui, vlăstari de ridichi sau vlăstari de broccoli chiar de pe site-ul Hrana Vieții.

Sau, puteți opta pentru un abonament din cele 3 existente: Start-Up, Zi de Zi sau Family.

Poftă bună la HRANĂ VIE!


Înapoi la articole
  • Distribuie pe: