Articole

Microplantele – ce reprezintă?

În ultima vreme, am început să auzim tot mai mult despre așa numitele microplante. Dar, ce reprezintă aceste microplante, de fapt?

Microplantele, cunoscute și sub formă de vlăstari sau lăstari în zona noastră sunt acele plante verzi tinere, care au o înălțime cuprinsă între 2,5 și 7,5 cm, aproximativ. La ora actuală sunt utilizate, preponderant, ca supliment nutritiv de oamenii axați pe îmbunătățirea nutriției, dar și cu scop de a spori atractivitatea și gustul preparatelor culinare de către bucătari, spre exemplu.

Microplantele au o aromă foarte puternică, adesea mai puternică decât aroma plantelor lor mature și conțin, în egală măsură, un aport mult mai mare de nutrienți decât, așa cum am mai spus, plantele lor mature. La aceste aspecte se mai adaugă, de asemenea, și culoarea și textura lor aparte, care te fac să te înfrupți din ele, fără întârziere.

Microplantele sunt, în general, destul de convenabile de cultivat, deși au nevoie de o atenție sporită și îngrijire adecvată. Acestea pot fi cultivate în diverse locații, inclusiv în aer liber sau pe pervazul unei ferestre, din mai multe tipuri de semințe.

Printre cele mai cunoscute sau cele mai populare soiuri de microplante sunt cele din următoarele familii de plante:

  • Familia Brassicaceae: conopidă, broccoli, varză, ridiche;
  • Familia Asteraceae: salată verde, andive, cicoare și radicchio;
  • Familia Apiaceae: mărar, morcov, fenicul și țelină;
  • Familia Amaryllidaceae: usturoi, ceapă, praz;
  • Familia Amaranthaceae: amaranth, quinoa bătută, sfeclă și spanac;
  • Familia Cucurbitaceae: pepene galben, castravete și dovlecei.[1] 

Gustul microplantelor variază foarte mult, desigur, și îți pot delecta papilele gustative într-un mod picant (cazul vlăstarilor de ridichi) sau ușor dulceag (cazul vlăstarilor de floarea soarelui) și poate chiar amar. În orice caz, aroma lor este una foarte puternică și concentrată și le puteți foarte ușor încorpora în dieta dvs. sau în meniul de zi cu zi, în feluri de mâncare atât dulci cât și sărate.  

În timp ce unii oameni de știință consideră microplantele un aliment funcțional, deoarece pot furniza într-un mod simplu, practic o cantitate consistentă de nutrienți, unii oameni obișnuiți au ajuns chiar să catalogheze vlăstarii sau lăstarii drept superalimente. De ce oare? Probabil pentru că reușesc să strângă o multitudine de vitamine și minerale importante în interiorul lor extrem de mic, lucru care explică și savoarea lor mult mai intensă.

Vrei să știi care sunt efectiv avantajele consumului de microplante? Vom aborda beneficiile microplantelor în următorul nostru articol. Deci, stai pe-aproape!


Puteți comanda vlăstari proaspeți, în mod individual: vlăstari de floarea soarelui, vlăstari de ridichi sau vlăstari de broccoli chiar de pe site-ul Hrana Vieții.

Sau, puteți opta pentru un abonament din cele 3 existente: Start-Up, Zi de Zi sau Family.

Poftă bună la HRANĂ VIE!


Înapoi la articole
  • Distribuie pe: